Intervju s prvakom Hrvatske u reliju – Tonijem Klincom

Intervju s prvakom Hrvatske u reliju – Tonijem Klincom

Danas smo napravili intervju s Tonijem Klincom, prvakom Hrvatske u reliju. Toni se aktivno bavio relijem čak dvadeset godina. Iz ovog intervjua saznajemo nešto o samom sportu, ali i o Tonijevom pogledu na njegove utrke.

 

 

  1. Koje godine je bila vaša prva reli utrka? Što vas je motiviralo?

Krenuo sam se baviti relijem 1998. godine, a motivirala me ljubav prema autosportu, i svidio mi se adrenalin koji mi je taj sport pružao.

 

  1. Koja je točno uloga suvozača? Što je putna knjiga, a što radar?

Uloga suvozača je da čita instrukcije vozaču iz putne knjige, kao i  iz radara te da vodi brigu o vremenima kako bi posada poštivala sve zadane paragrafe.

Putna knjiga opisuje put kojim se natjecateljski auti moraju kretati kako bi stigli na brzinski ispit. Radar opisuje instrukcije vozaču za što bržom, a i sigurnijom vožnjom na brzinskom ispitu. U radaru su zapisane kratke upute za svaki zavoj na brzinskom ispitu, npr. L2 označava lijevi zavoj oštrine 2 na našoj ljestvici oštrine zavoja od 1 do 5. Tijekom natjecanja zavoje čitam tempom od dva zavoja unaprijed.

 

  1. Na koju utrku ste najponosniji? Jeste li ikada bili vozač u utrkama?

 

Najponosniji sam na rally u Monte Carlu 2003. godine na kojem smo se natjecali u Junior WRC.

Počeo sam se baviti utrkama kao vozač na INA Delta rallyju 1998. godine.

 

  1. Koliko je vožnja relija opasna? Jeste li ikada imali ozljedu?

 

Nije opasno jer je posada zaštićena u natjecateljskom autu. Svaki natjecateljski automobil ima kavez kojim je učvršćena konstrukcija automobila čime je on zaštićeniji u slučaju izlijetanja s ceste. Vozač i suvozač imaju posebna sjedala s vrlo čvrstim pojasevima. Nažalost,  imao sam jednu manju ozljedu kod prevrtanja vozila.

 

  1. Jeste li ikada požalili što ste reli izabrali kao sport? Je li to uopće sport?

 

Nikada nisam požalio jer mi se to oduvijek sviđalo. Naravno da je, reli sport ima jednaka obilježja kao i svaki drugi sport. Za vrijeme jedne utrke znao sam izgubiti tri do četiri kilograma. Natjecanje traje od jednog do četiri dana tijekom kojih prijeđemo do 1000 km od čega je 300 km brzinskih ispita.

 

  1. Koliko godina ste bili prvak Hrvatske u reliju?

 

Sve skupa bio sam prvak Hrvatske 11 godina, a zaredom tri puta po tri godine.

 

  1. Koji vam je najdraži trofej?

 

Od svih trofeja izdvojio bih dijamantnu kacigu za osvojene tri zlatne kacige. Jedna zlatna kaciga je trofej za tri uzastopne pobjede u Prvenstvu Hrvatske u reliju.

 

  1. Koja je utrka bila najteža? Zašto?

Moja najteža utrka bila je u Turskoj 2003. godine. Razlog zašto je bila najteža je jer je bila iznimno daleko od gradova i vozili smo prvi puta po makadamu koji je vrlo zahtjevan za posadu i automobil. Makadamske ceste su izuzetno teške i kamenje na cesti je veliko.

 

  1. Kakav ste rezultat postigli u toj najtežoj utrci?

 

Nažalost, nismo uspjeli završiti jer nam je to bila prva utrka na makadamu i raspao nam se auto.

 

  1. Primjećujete li publiku za vrijeme utrke? Na kojim mjestima ima najviše publike?

 

Naravno da primjećujem publiku koje najviše ima na najatraktivnijim mjestima kao što su “lakat zavoj”, odnosno serprentina, ili na skokovima.

 

Marta Klinc, 8.a