Vijeće učenika Grada Zagreba

Vijeće učenika Grada Zagreba

Bio je jedan normalan sat Hrvatskoga jezika, dok  gđa pedagoginja nije došla u razred i pozvala me. Bila sam iznenađena jer sam mislila da sam u nevolji. Rekla je: “Imamo prvi zadatak za našu predstavnicu učenika OŠ Jabukovac-Zagreb. U četvrtak 27.10.2022. godine izbor je predsjednika/predsjednice svih učenika Grada Zagreba i trebala bi biti prisutna.” Jako sam se iznenadila jer nisam ni znala da postoji takvo što. Dobila sam upute te sam u pratnji naše knjižničarke gđe Zlatke u četvrtak prisustvovala Vijeću učenika grada Zagreba u Graditeljskoj tehničkoj školi. U velikoj dvorani bilo je mnoštvo učenika koji su predstavljali učenike osnovnih i srednjih škola. Kandidati za predsjedništvo su se predstavili i iznijeli svoje prijedloge i ideje kako bi poboljšali položaj učenika u školama. Bilo je odličnih ideja od uključivanja učenika u procese donošenja odluka, slobode izražavanja, poboljšanja standarda i programa obrazovanja, razvoja odnosa učenik – učenik, učenik – profesor, povećanje financijske potpore učenicima, organizacija aktivnosti i raznih događanja (sportska natjecanja, koncerti, zabave), poticanje na aktivnosti učenika u životu škole, važnost komunikacije učenika, važnost prisutnosti psihologa u školi, recikliranje… Publika je bila također vrlo aktivna s pitanjima. Najviše nas je zanimalo kako vratiti u škole veći broj izvannastavnih aktivnosti i dodatnih stranih jezika.

Zaključno su mi se svidjela 2 kandidata: Gabriel Gradiček, predstavnik učenika  Graditeljsko tehničke škole i Matija Dražetić, predsjednik Srednje škole Vladimir Prelog. Dala sam svoj glas Gabrielu koji je nakon glasanja izabran za predsjednika učenika Grada Zagreba, a za njegovog zamjenika je bio odabran Matija. Ostali kandidati koji  su imali manji broj glasova odabrani su za Vijeće  izvannastavnih aktivnosti.

Ovaj dan je bio zaista poseban, puno toga sam naučila i vidjela kako mi učenici zaista možemo puno toga doprinijeti u našem društvu.

Lucija Rogin, 8.a