Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena obilježava se u ožujku svake godine. Tog dana slave se ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Nastao je kao inicijativa socijalističkih organizacija u razdoblju prije Prvog svjetskog rata, borbi za jednakost, pravo glasa, kao i emancipaciji žena. Međunarodni dan žena je u mnogo država postao čak i državni praznik, koji se najčešće obilježava cvijećem ili malim znakom pažnje.  

Žene su nakon mnogo  borbe za prava dobile svoj dan – 8. ožujka. Kroz cijelu imale su manja prava od muškaraca i uvijek se smatralo da one mogu manje i da nemaju dovoljne sposobnosti da budu jednake. 

Borbe za ženska prava su postignute, no u tim borbama nalazi se mnogo više nego samo borba za prava. Nisu bile ravnopravne muškarcima i nisu imale mnogo mogućnosti već su svi očekivali od njih da rade po kući i da se brinu o obitelji. Bez obzira što je Dan žena bio službeno objavljen, još uvijek se ženski rod diskriminirao među građanima – stvarnost nije bila tako ravnopravna kao što se činila. Smatralo se da mogu manje – da žene ne vrijede jednako. Međunarodni dan žena ne podsjeća nas samo na to da su one dobile svoja prava, već na cijelu povijesnu borbu i njihovu ustrajnost da budu jednake.  

Mnoge žene su svojim likom i djelom zauvijek promijenile, a istaknula bih: Marie Curie, Amelia Earhart, Rosa Parks, Indira Gandhi, Coco Chanel, Jane Austen, Helen Keller te još mnogo njih.  

U današnje su vrijeme žene jednake suprotnom spolu, no još uvijek su više izložene spolnom i fizičkom zlostavljanju od strane muškaraca. Usprkos svim prosvjedima i pobunama, mnoga istraživanja govore da je sada najveći porast broja zlostavljanja i nasilja koje žene pa čak i djevojčice trpe kod kuće, na poslu, u javnosti i na internetu. Obiteljsko i seksualno nasilje najizloženiji su oblici nasilja i podatci pokazuju da su u više od devedeset posto slučajeva žrtve žene, također mnogi od slučajeva nisu bili prijavljeni.  

Mislim da i u  današnje vrijeme, bez obzira koliko smo napredovali u velikoj borbi za jednakost i prava žena, možda smo i jednake pred zakonom, ali u stvarnosti će trebati  još mnogo rada da se to u potpunosti postigne. 

Eva Todorovac, 7.a 

 

Međunarodni dan žena obilježava se 8.3., a njime se slave postignuća žena. Dan žena se prvi put obilježio 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Na taj se dan najčešće poklanja cvijeće svim ženama. Odabir pravog cvijeta ovisi o osobi kojoj poklanjate, ali i o simbolici. Cvijeće simbolizira ljepotu, nježnost, prirodnu savršenost, čistoću i ljubav. Najčešće se poklanjaju ruže. Crvene ruže simboliziraju ljubav, bijele iskrenost,  čistoću i bezgrješnost, žute živahnost i veselje. Ružičaste ruže tamnijih nijansi simboliziraju zahvalnost, a svjetlijih nježnost, ljubav i ljepotu. Narančaste ruže simboliziraju zaigranost i optimizam.  

Ruže su uistinu divne, ali neke žene nisu za klasično cvijeće pa bih zato preporučila orhideje! Orhideje svojim unikatnim šarama simboliziraju posebnost, uspjeh i ljepotu.  

Ako ste žena koja na današnji dan nije dobila cvijeće, poklonite si narcise jer one simboliziraju ljubav prema samome sebi! Osim toga, također su simbol rođenja, buđenja i novog početka. Ako želite nekoj ženi pokazati da je iznimno lijepa, poklonite joj ljiljan koji je glavni simbol ljepote. Tulipani su isto savršeni za ovakve prigode. Crveni simboliziraju ljubav, bijeli opraštanje, žuti slavu i beskrajnu ljubav, ljubičasti raskoš i dostojanstvo, a ružičasti brižnost. Sve to ipak ovisi o osobi za koju je taj cvijet.  

No, zašto baš cvijet? Cvijet simbolizira ljubav, ali sada ne pričamo o Valentinovu nego o Danu žena. Cvijeće simbolizira ljepotu i nježnost, a žene se također nazivaju i nježnijim spolom. Nemojte me krivo shvatiti, žene su također vrlo snažne. Danom žena slavimo razna postignuća žena u znanosti i umjetnosti iako su godinama bile onemogućene radi nejednakih prava žena i muškaraca. Nažalost, u nekim kulturama žene još uvijek imaju manje prava od muškaraca i zabranjeno je slaviti Dan žena. Ja osobno mislim da bi čovječanstvo bilo naprednije da su žene od početka imale prava jednaka kao i muškarci, ne zato što su muškarci „gluplji“, nego jer bi sve bilo lakše i brže u zajedničkom napretku. Međusobno nepoštivanje među različitim spolovima trebalo bi prestati, a nedostatci se nadoknaditi. Sretan vam Dan žena! 

Mara Lončarić, 6.b