Nove mjere, a danas je Međunarodni dan zagrljaja

Nove mjere, a danas je Međunarodni dan zagrljaja

Jeste li znali da se na današnji dan (21.siječnja) obilježava međunarodni dan zagrljaja? Kevin Zaborney je američki svećenik koji 1982. godine današnji dan (21.siječnja) proglasio međunarodnim danom zagrljaja. Psiholozi zagrljaje smatraju čak i nužnim, no nažalost ove godine taj dan nećemo moći proslaviti na tradicionalni način. Epidemiološke mjere sve su gore. Ipak, možemo li zaista upotrijebiti riječ “gore” ili “bolje?” Podrazumijeva se da su mjere uvedene radi našeg zdravlja i tu nema rasprave, no utječu li “loše” na naše umove?! Zagrljaji imaju ljekovita svojstva, tako psiholozi smatraju da su četiri zagrljaja na dan potrebna da bi preživjeli, 5-6 zagrljaja dnevno čovjekov bi život učinili dužim i ljepšim i 8 zagrljaja dovoljno je za uspješan i sretan život te napredak. Kako ćemo onda preživjeti ako moramo držati razmak od dva metra!? Kad bi ste se morali odreći nečega, bi li to bilo zdrav um ili zdravo tijelo? Ali, na sreću ne morate se odreći ni jednog ni drugog. Evo savjeta kako ostati zdravog uma i zdravog tijela u samoizolaciji:

  1. Ostanite povezani! Ponekad se u samoizolaciji počnemo osjećati usamljeno. Fale li vam vaši prijatelji, evo što će vam pomoći da se osjećate povezano: komunicirajte s vašim prijateljima preko video-poziva, poziva ili poruka, pišite u dnevnik te zapisujte vaše misli i emocije, slušajte glazbu ili gledajte film koji vas podsjeća na vašeg prijatelja/prijateljicu.
  2. Čitajte neku zanimljivu knjigu, strip ili gledajte serije i filmove.
  3. Ostanite mirni, slušajte opuštajuću glazbu, pripremite si opuštajuću kupku ili se ušuškajte u svoj krevet s nekom dobrom knjigom.
  4. Ostanite produktivni! Znamo da nas samoizolacija često može ulijeniti radi čega se osjećamo beskorisno. Rješavajte zadaće i ostale zadatke na vrijeme i bavite se hobijima i tjelovježbom. Na taj način ćete biti spremni za daljnji rad od kuće svaki dan.
  5. Ostavite svoj prostor čistim, maknite stvari koje vam odvlače pažnju i zračite svoju sobu redovito. Na taj ćete se način osjećati ugodnije u svom prostoru.

Bit će teško preživjeti bez zagrljaja, ali ovo je savršena prilika da posvetite vrijeme sebi. Zato za početak zagrlite sami sebe i poželite si uspješan dan. Puno zagrljaja šalju vam vaše spisateljice, Mara i Sofija.

 

Sofija Ana Galić i Mara Lončarić, 6.b