LJETNI PUTOPIS

LJETNI PUTOPIS

Ljetne praznike sam provela sa obitelji na moru, u Zagrebu i u Portugalu.
Prvih nekoliko dana ljetnih praznika pripremala sam se za svjetsko prvenstvo FIRST LEGO LEAGUE, robotičko natjecanje koje se odvijalo online u Grčkoj. Bilo je jako napeto i sasvim jedno novo iskustvo. Sa svojom ekipom RED HOT CHILI APPLES osvojili smo nagradu  “Motivate award”, koja se dodjeljuje ekipi koja prihvaća kulturu FIRST LEGO LEAGUE kroz izgradnju tima, timski duh i iskazan entuzijazam.
Nakon natjecanja bila sam nekoliko dana u malom mjestu Poličnik kraj Zadra, i posjetila sam prekrasne Kornate i park prirode Telašćica u kojem ću pamtiti kupanje pokraj visokih stijena i ronjenje u špilji.
Bližilo se putovanje u Portugal s mojom obitelji, što me najviše veseli jer ću vidjeti i upoznati neka sasvim nova mjesta. Prvi dio puta proveli smo na predivnim otocima Azori usred Atlantskog oceana.  Smješteni smo bili na glavnom otoku Azora, Sao Miguel. Prvi dan smo pješačili do Zelenog i Plavog jezera koja su nastala nakon erupcije vulkana. Svako malo društvo su nam pravile kravice koje slobodno pasu travicu, a na otoku ih ima više nego ljudi.  Jezera su bila bistra, prekrasnih boja i puna životinja. Oko jezera, puteve u šumi su kitili predivni, bujni plavi i ljubičasti cvjetovi hortenzija koji na ovom otoku rastu svugdje; oko prometnih puteva, u parkovima, uz obalu, posvuda ih se moglo vidjeti. Nakon planinarenja oko jezera, navečer smo prošetali po glavnom gradu otoka, Ponta Delgada. Sljedeći dan smo posjetili veliko vulkansko jezero Lagoa do Fogo. Na prvi pogled prema jezeru nisam si mogla dočarati kako priroda može stvoriti nešto tako predivno. Jezero Lagoa do Fogo je još jedino jezero unutar kojeg je vulkan koji može eruptirati. Blizu jezera nalaze se topli vulkanski gejziri u kojima smo se kupali . Gejzire su krasili predivni slapovi i veliko prašumsko lišće. Istog dana smo se kupali u toploj vulkanskoj vodi, a kasnije i na hladnim oceanskim valovima na plaži Santa Barbara,  s tamnim vulkanskim pijeskom.
Sljedećeg dana smo posjetili jedinu plantažu zelenog čaja u Europi. Vidjeli smo velika prostranstva grmova zelenog čaja i  tvornicu u kojoj  proizvode čaj, te smo kupili nekoliko primjeraka.
Otišli smo posjetiti i treće vulkansko jezero na otoku oko kojeg se nalazi puno manjih gejzira u kojima se priprema njihovo tradicionalno jelo koje smo naravno probali, tri vrste mesa s puno povrća  kuhano na gejzirskoj pari.  Zatim smo posjetili botanički vrt pun slapića, raznih cvjetova i malih jezerca i potočića. Tu smo se kupali u vulkanskom jezeru intenzivne žuto narančaste boje. Zanimljivo je što se prije ulaska u jezero osjetio neugodan miris sumpora koji podsjeća na trula jaja.
Nažalost, našem putovanju po neobičnim Azorima je došao kraj, te smo se zaputili na kopno do Lisabona i vlakom u grad Porto.
Prvi dan u Portu smo se prošetali i razgledali najstariji dio grada  koji je pod UNESCO zaštitom. Prolazili smo preko  visokog mosta dugačkog 500 m preko rijeke Douro. Posjetili smo jednu od najstarijih i najljepših kavana u Europi po imenu Majestic u kojoj smo naravno morali popiti kavu, tj. sestra i ja cappuccino i probati portugalske kolačiće od lisnatog tijesta i kreme od jaja „pasteis de nata“, te smo vidjeli kako ih oni ručno rade.
Prolazili smo uskim šarenim ulicama, te smo vidjeli predivne građevine obložene ručno nacrtanim pločicama. Sljedećeg dana smo posjetili najstariju knjižnicu u Europi i ujedno i najljepšu knjižnicu na svijetu. Knjižara postoji već 120 godina, te je spisateljica J.K. Rowling ondje dobila inspiraciju za napisati svoju poznatu knjigu Harry Potter. Bila je prepuna sitnih detalja, zlatnih rubova i predivnog mozaika na stropu. Predvečer se bilo predivno šetati uz rijeku slušajući ulične svirače i razgledavati grad. Probavali smo njihovu tradicionalnu hranu u malim lokalnim restorančićima. Posjetili smo i glavnu katedralu koja je izgrađena između 12. i 13. st. Nakon Porta smo se vlakom vozili do glavnog grada Lisabona. Prvi dan smo razgledavali glavni trg, te smo otišli do mjesta Belem.Ondje smo vidjeli utvrdu Belem, te veliki spomenik sa svim poznatim moreplovcima kao Vasco Da Gama i Kristofor Kolumbo. Posjetili smo veliku crkvu u kojoj se nalazi grob Vasce da Game . Sljedećeg jutra smo se vozili malim, drvenim, žutim tramvajem broj 28, koji je star oko 150 godina. Vozili smo se starim dijelom grada, po uskim ulicama četvrti Alfambra. Također smo posjetili mali, ali raskošni dvorac Monserat u Sintri. Na putu do dvorca prolazili smo kroz predivni, veliki vrt pun bujnih cvjetova i malih slapova.Dvorac je iznutra bio predivan. Svakli detalj na kamenu ili na zidu je bio pažljivo ručno izrađen. Sljedeći dan smo posjetili najzapadniji grad u cijeloj Europi, Cabo da Roca. Bilo je jako vjetrovito pa smo sa velike strmine vidjeli ogromne valove kako udaraju o stijene. Zatim smo posjetili grad po imenu Cascais (Kaskais). Prošetali smo se gradićem i kupali smo se u oceanu. Nažalost našem putovanju je došao kraj, ali znam da ću sve trenutke provedene u Portugalu pamtiti kao jedno predivno iskustvo, i stvarno sam sretna što sam imala priliku posjetiti tako predivnu i zanimljivu državu. Kada smo se vratili u Hrvatsku sam sljedećih mjesec dana bila u Gajcu na otoku Pagu. Plivala sam i družila s prijateljima i obitelji. Zadnjih nekoliko dana u Zagrebu sam išla na treninge, pripremala se za školu i družila s prijateljima. Ove ljetne praznike sam se provela fantastično i nadam se da ću ih uskoro moći i ponoviti.
Eva Todorovac 7.a