Kako naučiti za bolje ocjene

Kako naučiti za bolje ocjene

Svaki učenik ima svoj način učenja. Jedni su zadovoljni rezultatima svog učenja, dok drugi muku muče od ispita do ispita.

Ovo su moji savjeti koji će ti možda pomoći u školi i učenju.

Prvo i najvažnije pravilo je da kad započnemo učiti, moramo zaboraviti na mobitel, poruke, pozive i sve ostalo što nas može ometati prilikom učenja.

Važno je napraviti raspored učenja za više dana jer puno informacija iz različitih predmeta u jednom danu može rezultirati i lošim rezultatom, a na kraju dana ništa nećemo završiti od započetog.

E sad, kako najbolje naučiti gradivo?

Prvo: ja uvijek pročitam cijelu lekciju iz udžbenika naglas.Zatim je podijelim u manje dijelove, a pritom koristim i bilješke iz bilježnice. To mi uvijek pomaže kada imam nekih nejasnoća. Obavezno radim natuknice. Natuknice mi uvijek pomažu u učenju nekih velikih lekcija.Kod njih je bitno da izvučeš ono najvažnije iz teksta kojeg obrađuješ.

Na taj način  čitam i pišem gradivo, a moj mozak puno brže sve memorira. Osim natuknica, jako pomažu i umne mape. One razvijaju i našu kreativnost, a sve što trebamo napraviti je nacrtati na sredini krug u kojem napišemo glavnu temu, a oko kruga bitne činjenice koje su vezane za tu temu.Ponavljanje je najvažnija stvar kod učenja. Jako je važno prepričati tekst koji učimo naglas bez gledanja u knjigu, ali se možemo služiti natuknicama. Kad učimo, ne smijemo bubati” gradivo napamet, nego pokušati pamtiti važno povezivanjem cjelina koje učimo jer tako ćemo zapamtiti puno više i brže.

Tako ćeš naučiti za čas, bez da si svjestan toga.Jedan od mojih najvažnijih savjeta je da pokušaš svaki dan naći vremena za ponavljanje gradiva. Ponavljanje je vrlo bitno za svakog učenika. Ako ponovimo u istom danu gradivo koje smo radili, sigurno ćemo većinu i zapamtiti. Tako malo po malo možeš naučiti sve, bez puno muke.

Znam da svi ovi savjeti zvuče teško i naporno, ali kada to učiniš, vjeruj mi,nakon poboljšane ocjene imat ćeš smiješak od uha do uha i imat ćeš novu vjeru u sebe jer učenjem gradimo sami sebe, a znanjem kreiramo našu budućnost.

Lucija Rogin, 6.a