PREDSJEDNIČKI IZBORU U SAD-u

PREDSJEDNIČKI IZBORU U SAD-u

Top teme koje kruže po internet portalima, televiziji i novinama u zadnje vrijeme su o Corona virusu, cjepivu, potresu na Banovini, te o novom predsjedniku SAD-a. S obzirom da je Amerika svjetska velesila, vijesti o predsjedničkim izborima bila su aktualna tema u cijelom svijetu, tako i u Republici Hrvatskoj.

Donald Trump je morao napustiti mjesto predsjednika SAD-a temeljem rezultata glasova državljana SAD-a, a Joe Biden prisegnuo je 20. siječnja u Washingtonu kao 46. američki predsjednik.

Pristaše bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, 6. siječnja izazvale su prosvjede i napale su Kapitol, zgradu američke vlade u Washingtonu. Izbili su veliki nemiri, te je bilo pet upucanih policajaca i smrtnih slučaja.  Donald Trump nije htio prihvatit poraz, ali zbog poticanja nemira bit će mu suđeno, kao i njegovim pristašama koji su izazvali nemire. Zadnjih nekoliko dana svi mediji bruje o toj temi.

Joe Biden položio je prisegu u gradu prepunom vojske. U SAD-u na inauguraciji predsjednika inače bude  stotina tisuća ljudi, ali ove godine ispred američkog Kongresa postavljene su stotine tisuća zastava koje su predstavljale američke građane. Na inauguraciji je pjevala i Jennifer Lopez, a Lady Gaga otpjevala je državnu himnu.

Bivši i sadašnji predsjednik će krenuti svojim putem, a mi ćemo pratiti nove događaje iz dana u dan.

Za vrijeme traženja informacija za ovaj rad shvatila sam da je izbor demokratskog predsjednika nova nada za bolje odnose u svijetu među narodima.

 

Eva Todorovac, 6.a