Korona virus – biološka opasnost za čovječanstvo

Korona virus je skupina virusa koji uzrokuju bolesti kod ljudi, a sumnja se da je zaraza prešla sa životinje na čovjeka. Može izazvati teško disanje, kašalj i visoku temperaturu, te je uzrok virusne upale pluća koja kod osoba starije životne dobi i slabijeg imuniteta dovodi do smrti.
Na dan 13.2.2020. od Korona virusa je umrlo preko 1300 ljudi, a zaraženo je više od 60 000 ljudi. Većina zaraženih je u Kini te je najviše zaraženih u kineskom gradu Wuhanu.

Izvan Kine zaražena je 191 osoba u 24 zemlje.
Kako bi se virus spriječio, prema mome mišljenju treba biti oprezan, paziti na čistoću, često prati ruke i svoj dom održavati urednim i čistim.
Preporučuje se da se ne ide u države u kojima se nalaze ljudi zaraženi virusom te da se pripazi na higijenu te treba držati ruke što dalje od lica. Preporuka je kada kašljemo ili kišemo, da uvijek stavimo ruku na usta kako se ne bi sve dalje prenosilo.
Moja preporuka svima je da osobito paze na higijenu, da se moraju držati čistima i urednima, te će se tako lako zaštititi od bolesti i virusa, a u ovom slučaju Korona virusa zbog kojeg je zadnjih nekoliko dana svijet u panici.

Eva Todorovac, 5.a