Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Holokausta

Holokaust je nešto što se dogodio za vrijeme Drugog svjetskog rata i smatram ga za jednu od najvećih pogrešaka u ljudskoj povijesti. Za vrijeme istog ubijeno je otprilike 4.581.200 Židova. No nisu samo Židovi patili, patili su i Romi, ljudi s posebnim potrebama, homoseksualci i svatko tko se protivio Hitlerovom i nacističkom mišljenju. Najveći broj žrtava bio je u Njemačkoj.

Za vrijeme Holokausta širio se antisemitizam. Antisemitizam je mržnja prema Židovima. Nisu se svi slagali s Hitlerom i njegovim mišljenjima, ali bilo ih je previše strah da bi mu se protivili. Židovi su morali nositi Davidovu zvijezdu na vidljivom mjestu na odjeći svugdje gdje idu. Kasnije su Židove počeli odvoditi u koncentracijske logore gdje su ih izgladnjivali, izrabljivali, provodili pokuse na njima, ubijali i mučili. Mnogi su umrli ne samo u plinskim komorama, nego i od brojnih bolesti, premorenosti, pothranjenosti ili ozljeda koje su zadobili. Morali su raditi po cijeli dan, a dobivali bi samo komad kruha i malo vode. Morali su raditi i  zimi po velikim hladnoćama te jako slabo obučeni. Njihov slab organizam i imunitet se nije mogao boriti protiv bolesti tako da su lako obolijevali i puno ih je tako umrlo, a tome su još pridonijeli i nehigijenski uvjeti.

Jedan od načina za ubijanje, ujedno i najpoznatiji, bile su plinske komore. Način na koji su ih ubijali je da su ih odvodili na „tuširanje“ i dok bi se oni tuširali, oni bi pustili otrovni plin koji bi ih ugušio. Holokaust se dogodio i u Hrvatskoj (tada Jugoslaviji) gdje je ubijeno oko 50 000 Srba, 13 000 Židova i 10 000 Roma. Najpoznatiji logor u Jugoslaviji se zvao Jasenovac, a u Europi Auschwitz koji se nalazio u Poljskoj. Auschwitz je pretvoren u muzej i memorijalni centar u znak sjećanja na žrtve Holokausta. Logore je vodila njemačka jedinica SS. Datum kad se obilježava Dan sjećanja na Holokaust je 27. siječnja.

Gašper Palić, 8.a