Obilježavanje pada Vukovara

Vukovar je hrvatski grad legenda, i najveća hrvatska riječna luka na Dunavu. Vukovar je drugi grad po veličini u županiji. Po narodnosti, u Vukovaru su oduvijek većinsko stanovništvo činili Hrvati, a bio je i primjerom etničke i vjerske raznolikosti.

Prije rata u Hrvatskoj, Vukovar je bio zajednica: Hrvata, Srba i ostalih narodnosti. Godine 1991. Izbila je oružana pobuna uz potporu  Jugoslavenske  narodne armije, nazvane JNA. Potkraj 8. mjeseca, JNA je započela potpuni napad na istoku Hrvatske, uključujući i na Vukovar. Bitka je završena velikim razaranjem Vukovara, brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva.

U  bitki je poginulo između 2900 i 3600 ljudi. Ovčara je jedno od tužnijih mjesta u Vukovaru. Stradao je i Siniša Glavašević koji je bio hrvatski novinar, a ubijen je tijekom bitke za Vukovar. Smatra se simbolom hrvatskog ratnog novinarstva, te jednim od heroja Domovinskog rata.

Tijekom rata stradalo je i puno znamenitosti. Vukovar je poznat po vodotornju koji je tada nastradao. Ljudi su poslije rata iz godine u godinu obnavljali svoj grad.

Svake godine obilježavamo dan posvećen svim mrtvim i poginulim ljudima iz bitke za Vukovar. Građani pale lampione kao simbol svih onih koji su dali svoj život za obranu hrvatske legende – grada Vukovara.

Marlena Bobić, 6.B