ZABAVNA SLOVA: Vicevi i šaljive priče

ZABAVNA SLOVA: Vicevi i šaljive priče

Ručak

MAMA: Ivice, zašto ne jedeš? Rekao si da si gladan kao vuk.

IVICA: Kada si ti vidjela da vuk jede mahune?

 

Poruka

Javlja se dečko curi u inbox.

DEČKO: Bok

CURA: Bok, tko si ti?

DEČKO: Ivan

CURA: I

DEČKO: ….van

 

Domaća zadaća

Plače mali Ivica u parku. Priđe mu neka žena i pita ga:

– Zašto plačeš?

– Tata je galamio na mene zbog nečeg što ja nisam napravio!

– A što to nisi napravio?

– Domaću zadaću.

 

Novac

Mali se Ivica spremio za izlazak u grad, pa pita oca:

– Tata, imaš li novca?

Tata mu odgovori:

– Ja imam, ne brini se ti za mene.

odabrao Filip Tončić, 6. b

Naše šaljive priče po uzoru na šaljive narodne priče. Tko zna – možda ih jednom naša pokoljenja budu čitala za lektiru.

 

Šteta krave

Bio sam kod bake na selu. Kada sam se probudio, htio sam piti mlijeko. Nije ga bilo. Od kuće moje bake do centra gdje su dućani ima dva i pol sata hoda. Obukao sam jaknu, cipele i krenuo prema centru. Prošao sam šest dućana, a mlijeko našao tek u zadnjem. Nakon šest sati hodanja po selu, vratio sam se kući. Više nije bilo vrijeme za doručak, nego za ručak. Nakon što sam pojeo, mama mi je na stol stavila kantu s hranom i rekla: „Odi nahraniti našu kravu.” Samo sam se nasmijao, stavio ruke na glavu i rekao: „Zar sam prošao šest dućana tražeći mlijeko da bi mi ti tek sad rekla da imamo kravu?!”

Vili Cenko, 5. a

 

Krojač i starac

Bio jedan starac sa svojom ženom. Bili su siromašni, no ipak su pazili na svoj izgled. Prolazili su pored krojača pa muž reče da si ide platiti odijelo. I ode on do krojača. „Koliko me košta?” upita starac. „Osamdeset kuna molim”, odgovori krojač. Starac mu dade sto i počne tražiti ostatak. Krojač ga nije imao. „Molim Vas, idući put dobit ćete besplatno odijelo”, odgovori krojač. „E, ne može!!!” na to će starac pa pozove ženu. „Oj, ženo!” starac će. „Evo me!” odvrati žena. Starac uzme ženu, dade je krojaču i reče: „Evo, uzmi s nje haljinu i sašij joj odijelo.” „Što te zlo spopalo?” upitala je žena. „Ma, volim ja tebe i obučenu kao muško više nego da mi ovaj varalica duguje”, reče starac. Tako i bijaše. Krojač je obukao ženu u muško kako ne bi ostao dužan starcu.

Luce Cvitković, 5. a

 

Gluposti iz naših usta

Na satu hrvatskog jezika Marko i Vito zadirkuju jedan drugoga. Na to će profesorica: „Zašto se vas dvojica dirate ispod klupe?”

*

Učimo pisati veliko slovo u nazivima naseljenih mjesta. Učenik treba pročitati primjer Severin na Kupi, no zvučalo je ovako: „Severina na klupi”.

*

PROFESOR: (otvara e-imenik) Bosak!

NINA: (ustane i nosi svoj držač za stolnjak) Izvolite, profesore!

PROFESOR: (malo gleda, okreće držač) Vrlo… vrlo dobar, vrlo dobar, Bosak.

NINA: Ali, profesore, pa Vi ste mi to napravili.

PROFESOR: (zbunjeno gleda u Ninu pa u držač)

Aaa… vrlo dobar, vrlo dobar!

*

U razredu je plakat Ivana Gorana Kovačića prekriven drugim plakatom – o Miri Gavranu (jer upravo čitamo njegovo djelo za lektiru)

Na satu književnosti:

PROFESORICA: Tko je napisao Mali pot?

UČENIK: Ummm…

Svi učenici upiru prstom prema plakatu!

UČENIK: Miro Gavran.

PROFESORICA: Miro, Miro Gavran???? IVAN. GORAN. KOVAČIĆ. (bijesno skine plakat Mire Gavrana i baci ga na pod) Baci to u koš, ne treba nam više!

 

Šalabahteri

Šalabahteri ili popularno zvani šalasi, pomagala su kojima se koristimo kako bismo nešto zapamtili ili kako bismo varali na ispitu. Na ispitu varamo tako da šalabahtere sakrijemo od profesora i s njih čitamo sve podatke koje smo prethodno napisali. Šalabahteri su uglavnom zabranjeni i kažnjivi jedinicom, opomenom pa čak i ukorom.

Danas su neki učenici i njihovi šalabahteri kućne izrade otišli predaleko. Prije su šalabahteri bili papirići ili papiri koje si sakrio u pernicu, rukav ili na neko teže uočljivo mjesto. Danas su to papirići koji se ubace u gumicu, zalijepe na stolove, boce i zidove, oko olovke, na flaster, s unutarnje strane majice i na svakakva druga, skrivena područja. No, neki su izostavili i papiriće pa su teže pamtljive informacije počeli pisati na nokte, na ruke, na klupu, pa čak i na naočale. Kako bilo da bilo, šalabahteri su opasni, a ukoliko ih pokušate prokrijumčariti, a otkriju vas, nadrapat ćete i snosit ćete posljedice.

Zato radije nauči ili naštrebaj kući, nego da te jedinica zbog šalabahtera muči!

Vid Penezić, 6. b

likovni rad, Filip Cavor, 6. b