Životinje u književnim djelima

Životinje u književnim djelima

Čitajući Psima ulaz zabranjen, htio sam istražiti u kojim se još književnim djelima pojavljuju životinje kao glavni likovi. Istraživao sam i pronašao sljedeće…

Višnja Stahuljak, Don od Tromeđe

Glavni je lik rasni šarplaninski ovčar koji je osvojio brojne nagrade na raznim natjecanjima i izložbama pasa i kojeg svi vole zbog njegove ljepote, dobrote i osjećaja pravednosti koju je iskazivao prema psima i ljudima. Posebna je zanimljivost ove priče što priču djelomice priča sam pas; on misli, osjeća i pokušava razumjeti svoje gospodare.

Maja Gluščević, Bijeg u košari

Dječak se Jerko u vrijeme rata zatekao na selu kod bake i djeda, dok su mu roditelji radili u Njemačkoj. Kako su se ratna zbivanja sve više približavala njihovoj kući, baka je smislila plan kako da spasi svog unuka. Stavila je Jerka u košaru s kupusom, košaru objesila preko magarca Sivka i poslala ih što dalje od ratnog područja. Tu započinje mukotrpno putovanje, puno uzbuđenja i straha, za Jerka, ali i za magarca Sivka.

Maja Gluščević, Džeki zvan Simpa

Maja Glusčević piše o psu. Džeki je stvaran i simpatičan pas koji živi na lancu u pomalo tijesnom dvorištu i autorica ga zbog toga sažalijeva i zamišlja ga u svojoj mašti i romanu na slobodi – kako luta gradom, njuškajući od ugla do ugla, kako juri livadama i poljima i kako proživljava mnoge pustolovine.

Božidar Prosenjak, Divlji konj

Pripovjedač je ujedno i glavni lik, a to je divlji konj koji pripovijeda o svom djetinjstvu i odrastanju.

U romanu pratimo njegovo prepoznavanje, odbijanje, analiziranje i prihvaćanje prave životne filozofije utemeljene na Zakonu. Djelo je zapravo, jedna predivna metafora čovjekova unutarnjeg puta sazrijevanja.

Maja Gluščević, Priča o Jelenku

Knjiga prati sudbinu malog laneta kojega nalaze djeca i među kojima odrasta. Ipak, odrastanjem Jelenko više ne pripada njima nego šumi, planinama, gudurama i vrletima. On se vraća stadima jelena, postaje bezimen i nepoznat, ali napokon slobodan. Ova je knjiga bila predložak za dječju televizijsku seriju Jelenko.

Felix Salten, Bambi

Priča je to o jednom srndaću, o cijelom njegovom životu. Od djetinjstva priča prati njegovu dječju zaigranost, mladost, iskušenja, ljubavi i strahove sve do zrele dobi. Bambi je poučna knjiga koja osim djeci, može poslužiti i odraslima da spoznaju sebe i svoj život. Prema istoimenom romanu nastao je i film. Bambi, američki animirani film iz 1942. godine, producirao je Walt Disney.

Legenda o Baltu

U gradiću Nome na Aljasci, 1925. godine velik broj ljudi obolio je od difterije, jako zarazne bolesti. Da bi došli do lijeka koji bi ih spasio, liječnici su morali putovati oko 800 kilometara do drugog grada. U tome su im pomogli hrabri haskiji od kojih je Balto postao najslavniji, pokazavši izuzetnu hrabrost dok je putovao kroz snježnu oluju kako bi donio lijek.

Balto je postao legenda o kojoj su ispričane priče, snimani filmovi, čak su mu i spomenik postavili u New Yorku.

Luka Stare, 6. a

Luka Stare svoje je istraživanje radio povodom obrade lektire Psima ulaz zabranjen, a Dana Hagenauer svog je psa dovela na sat i svima ispričala njegovu tešku životnu priču.