PREPORUKE I KRITIKE: Oliver Twist

Oliver Twist zaista je hrabar i pošten dječak, samo mu se nikad nije ukazala prilika da to pokaže drugima, da ga prestanu gledati kao teret ovom svijetu. Težak život u sustavu i izvan njega donio mu je mnoge probleme koje je svaki put pokušao izbjeći i prebroditi, ali njegovi su ga pokušaji samo doveli u sljedeći, veći problem.

Sirotinjski život u starom Londonu nikad nije bio lagan, pogotovo za mladog Olivera Twista kojemu je majka umrla odmah nakon što ga je rodila. Njegov siromašan i u početku dosadan život neprestano prati loša sreća i nepravda. Kao da se cijeli svijet okrenuo protiv njega nakon što ga je sudbina dovela do ostale siročadi, gdje također nije mogao pobjeći nevoljama. Izazov pohlepnog dječaka iz sustava u kojem su morali naporno raditi, a siromašno jesti, dovodi ga izvan sustava, u ruke ohole obitelji kojoj mora pomoći u izrađivanju ljesova. Taj posao Olivera, naravno, užasava, a nepravda i mržnja obitelji prema njemu iz svakog dana raste. Oliver odluči pobjeći u London gdje traži novi početak, nada se, bolji od prethodnog. Ali, još jednom, loša ga sreća dovodi u još gori, ali ljubazniji dom, ako se to može tako nazvati. Kad je konačno pomislio da je pronašao poštenu i sretnu obitelj, iznevjeri ga i razočara činjenica da je nov život započeo kao član obitelji koja živi od lopovluka. Nije htio krasti, nije htio biti tako sebičan, ali unatoč njegovom opiranju i potrazi za pravdom, njegovi takozvani prijatelji izdali su ga i prepustili sudu, iako su znali da su upravo oni krivi što su malog, nevinog dječaka optužili za krađu koju je on s nevjericom promatrao razmišljajući kako se želi udaljiti od te obitelji što je dalje moguće. Što mu budućnost nosi; pravdu ili nepravdu; dobrotu ili zlo? Rado bih vam rekla, ali za to ćete ipak morati pročitati knjigu.

Ne možete ne primijetiti koliko je knjiga bogata opisima; stranice kao da pucaju detaljima i usporedbama koje nam uvelike pomažu u stvaranju žive slike uzrokovane tisućama riječi što ih je piščevo pero nalilo, posložilo, uredilo i pretvorilo u pravu pravcatu knjižurinu.

Pisac Charles Dickens uspješno je spremio i smjestio sve sitnice iz svih dana Oliverovog života u knjigu od 406 stranica miješajući u poglavljima Oliverov život i život svih ostalih likova koji su nekako utjecali na njega, stvarajući nam gotovo opipljivu napetost zbog koje ne možemo dočekati sljedeće poglavlje u kojem će se razmrsiti svi problemi i misterije knjige. Kao da razgovara s čitateljima odgovarajući im na sva pitanja vrlo pomnim i detaljnim odgovorima, a uz to je i vodič koji zaista dobro poznaje svaki kutak mjesta kao vlastiti dlan. Svim time pomalo nas vraća u zaboravljenu prošlost gdje se malošto radi u korist siromaha i siročadi. Dapače, na njih se najmanje trošio novac i vrijeme jer su se smatrali manje važnim od onih zaposlenih bogataša. Pisac pripovijeda živote svih pravednih i nepravednih likova kao da je on jedan od njih ili je pak netko tko sa strane sve promatra i bilježi sve što se dogodilo. Opisuje osjećaje i misli likova kao da ih on osjeća i misli i prenosi ih na nas kako bi ih i mi osjetili. Dickens nas vješto vodi kroz najzamršenije ulice do već zaboravljenih kutaka Londona i obližnjih mjesta, gdje se smjestila radnja puna iščekivanja i napetosti, bolje od bilo kakve karte ili zemljovida.

Lucija Stanković, 6. a