BEHAVE: Zašto sudjelujemo u Erasmus + K 2 partnerstvu sa  Španjolskom i Latvijom?

BEHAVE: Zašto sudjelujemo u Erasmus + K 2 partnerstvu sa Španjolskom i Latvijom?

Projekt za koji nam je dodijeljeno 12.325 EUR iz fondova Europske unije, odnosno Agencije za mobilnost i europske programe provodimo u našoj školi od 1. rujna 2017. godine do 1. rujna 2019. godine.

Implementacija projekta BEHAVE (kroz bolje okružje do boljeg akademskog i životnog obrazovanja/razvoja) odnosno na engleskom „The Better Environment, the Higher Academic and Vital Evolution” ima brojne prednosti za našu školu, učenike i učitelje. Neki su od njih upoznavanje i primjena aktivne metodologije i izmjena iskustva iz prakse inkluzije i koegzistencije, dijeljenje planskih aktivnosti, evaluacija zaključaka s drugim državama, unaprijeđenje lingvističkih kompetencija engleskog jezika ili drugih jezika, dopunjavanje bloga svim informacijama i diseminacijama tijekom mobilnosti, upoznavanje s obrazovnim sustavima, školom, zajednicom i kulturom tijekom mobilnosti te poticanje suradnje i kolaboracije među učenicima kroz aktivnosti i grupnu dinamiku. Sve to uključuje i osposobljavanje nastavnika (inkluzivne metodologije, sprečavanje uznemiravanja , nasilja u školi…), radionice usmjerene na učenike gdje se uči o međusobnoj podršci vršnjacima u rješavanju sukoba, posredovanju, emocionalnoj inteligenciji. Aktivnosti su brojne, a metodološke smjernice razvijaju i unapređuju problemsko učenje, kritičko mišljenje, timski rad, informatičke znanosti, uključujući obitelji i zajednice u implementaciju i diseminaciju aktivnosti i provedbu mobilnosti.

 

Zašto putujemo u Španjolsku i Latviju?

Sedam učenika i tri profesora putuju u Barbastro, a druga tri profesora i sedam učenika putuju u Saldus. Želimo poboljšati klimu u našim školama razviti društvene, građanske i interkulturne kompetencije, usavršiti  jezične vještine, promicati suživot u raznim kulturnim okolišima, spriječiti probleme izazvane različitostima i djelovati u situacijama isključivanja te podijeliti znanje i iskustvo za prihvat različitosti u bilo kojem smislu. Aktivnim načinom rada i metodologijom fokus će biti na učenicima kako bi se stvorilo sigurno okružje u kojem će učenje, postizanje ciljeva i uspjeha biti lakše. Želimo razviti znatiželju učenika, potaknuti ih na propitkivanje, istraživanje, postizanje dogovora, dati im priliku da traže rješenje kad se suoče s problemom. Cilj nam je osvijestiti proces učenja.

Primjenom aktivne metodologije vježba se emocionalna inteligencija i izgrađuje sigurno okružje. Osim što će se provoditi radionice za medijaciju i emocionalnu inteligenciju, pokrenut će se samosvijest učenika, njihovo samopouzdanje, empatija, aktivno slušanje, asertivnost i upravljanje.

Osnovna ideja je podijeliti znanje, iskustvo i mogućnosti za unaprijeđenje i poboljšanje metoda inkluzije.

Zamišljena je situacija imaginarne inkluzije pakistanske obitelji Malik i njihovih troje djece. U transnacionalnim susretima razgovarat će se o zaključcima, prednostima i nedostacima vezanim uz proces prihvaćanja obitelji Malik, njihove integracije i obrazovnih potreba.

Naša je ideja da ne završimo kontakt sa sudionicima projekta iz Španjolske i Latvije nakon završetka projekta već da potaknemo razmjenu, suradnju i mobilnost među različitim europskim obrazovnim institucijama.

I učitelji i učenici uključeni u projekt održat će interkulturalni dijalog kojim će podijeliti različita iskustva i dobru praksu u obrazovanju. Dakle, svi se slažemo o pozitivnom utjecaju i koristima europske suradnje jer očekujemo postizanje naših ciljeva kroz visok stupanj uključenosti naših učenika. Sudjelovanjem u projektu pridonosimo pozitivnom utjecaju u izgradnji Europske dimenzije u rušenju predrasuda i prihvaćanju različitosti. Također vjerujemo da je ključno širenje konačnih proizvoda projekta na tri razine (lokalno, nacionalno i na europskoj razini, tako transnacionalno) kroz platforme kao blog, E-Twinning itd.

Našu provedbu aktivnosti možete pratiti na web stranici škole http://os-jabukovac-zg.skole.hr/skola/projekti/behave i na blogu projekta https://behave-erasmus.blogspot.hr/. Važno je znati stupanj zadovoljstva učenika i roditelja prema našim školama i obrazovanju općenito, jer mislimo da sretni učenici uče brže i bolje. Suočavanjem s raznoraznim situacijskim problemima naši će učenici steći ključne kompetencije koje će im pomoći da se prilagode životnim promjenama i vlastitom akademskom razvoju.