‘Čudesne zvijeri i gdje ih naći’ – recenzija filma

IZVORNO IME: Fantastic Beasts and Where to Find Them
REDATELJ: David Yates  
ULOGE: Eddie Redmayne, Colin Farrell, Katherine Waterston, Jon Voight, Ezra Miller i Zoë Kravitz
TRAJANJE FILMA: 132 minute     
 ŽANR: Avantura, fantazija, obiteljski

Svijet Harrya Pottera počeo je davno. Prvi film počeo se prikazivati 23.12.2001. (tri godine prije mog rođenja), a posljednji, Harry Potter i darovi smrti – 2. dio, 14. 7.2011. godine.  Zadnja, sedma knjiga, objavljena je 21.7.2007., kada sam imao malo manje od tri godine i nisam znao čitati.

Iako sam pročitao sve nastavke i gledao sve filmove (i jako u njima uživao), nisam sve to bio doživio kao sestra Hana s mamom. Njih dvije su iščekivale i veselile se svakom nastavku, svakom filmu, utrkivale se koja će prva pročitati knjigu itd. Ja sam ih čitao i gledao kada su odrasli zaključili da mogu jer sam dovoljno odrastao za to.

“Čudesne zvijeri i gdje ih naći”

Film je nastao prema posljednjoj knjizi J. K. Rowling (autorice serijala o čarobnjaku Harryu Potteru). Knjigu Čudesne zvijeri i gdje ih naći napisala je 2001. godine, a za film je napisala scenarij te je film i producirala.

Radnja se događa 70 godina prije nego što je saga o Harryu Potteru započela. Naime Čudesne zvijeri i gdje ih naći  naziv je knjige koju je Harry čitao prije odlaska u Hogwarts, a koja je obavezna literatura svakog čarobnjaka.

Ovaj put se radnja iz Engleske seli u Ameriku, u New York. U glavnoj ulozi je čarobnjak-znanstvenik Newt Scadmander koji nosi čudesni kofer pun čudesnih zvijeri.

U koferu su: prutak (Letvak), šnjofavac, gromovnica (Frank), naletno zlo, erumpent, poluduh (Doogle), okami, merlap, zgrabirog, mjesečar, runotrag itd.

Newt je brodom doputovao iz Engleske u New York i ide odvesti Franka kući u Arizonu. Naravno, cijela radnja filma vrti se oko kofera: slučajno ih zamijene, iz njega pobjegnu zvijeri, treba se brinuti o zvijerima itd. Tu je i cijeli zaplet u New Yorku jer netko želi zavladati svijetom (kao i uvijek). Neću ispričati cijeli sadržaj jer ili ste već gledali film pa znate, ili vas želim nagovoriti da ga gledate i pridružite se obožavateljima ovog novog svijeta.

Film gotovo da više ne igra u našim kinima, ali sigurno će se moći naći na DVD-u. Treba ga pogledati jer je J. K. Rowling  najavila je da će biti ukupno pet filmova o čudesnim zvijerima. Redatelj David Yates (koji je režirao zadnja četiri nastavka Harrya Pottera) kaže da ih želi svih pet režirati. U sljedećem filmu najavljeno je da će glumiti i Johnny Depp (sporednu ulogu), a pojavit će se i Dumbledore. Tko će glumiti Dumbledora, još se ne zna jer mora biti 70 godina mlađi nego u filmovima u kojima smo ga upoznali.

Sljedeći  nastavak (Čudesne zvijeri II.) najavljen je za 16.11. 2018., a autorica J. K. Rowling već je napisala scenarij te radi i na trećem.

Nadam se da je ovo početak nekog novog svijeta, čarobnog svijeta, svijeta u kojem ću i ja ravnopravno sudjelovati, veseliti se i iščekivati nastavke.

M. Špiljak, 7. a